HOLD ØJE MED HVORDAN DU SLIDER DINE SKO

Forkert fodstilling kan give problemer såsom smerte, hævelser eller slid helt op i hoften og ryggen, Normalt slid på en sko starter på hælen på ydersiden modsat storetåen og slutter ud over storetåen, hvor gangafviklingen også normalt slutter.

  • Se dine sko efter regelmæssigt, gerne hver dag.
  • Er de slidt skæve på hælene, krøller sålen inde i skoen, er der syninger der er gået op, fordi skoen trykker på fx knysterne?
  • Unormalt slid er altid et tegn på, at det er en god ide at få en fod- og ganganalyse. Kontakt klinikken, så vi sammen kan kigge på dine fødder og din gang.
PASSER DE NYE SKO?

Når du får nye sko, skal du tilvænne fødderne stille og roligt for på den måde at undgå vabler og småsår. Bliver der ved med at komme vabler og småsår, når du bruger de nye sko, kan det være et tegn på, at de er for små eller at pasformen er forkert. Du kan tjekke det ved at finde en sål, der er 5-7 mm længere end den længste tå, når du står på sålen. Prøv herefter om sålen kan være i den nye sko.

Husk at fødderne bliver både bredder og længere med alderen og især ved vægtforøgelse evt. i forbindelse med graviditet.

HOLD ØJE MED DINE FØDDER

Check jævnligt dine fødder for betændte negle, røde trykmærker oven på de små tåled, slidsår på og omkring knysterne og anklerne samt bagpå hælene. Sørg for at gøre noget ved disse småproblmer i tide, så de ikke udvikler sig til større, smertefulde og langvarige problemer.

Hvis du lider af kløende eller smertefulde punkter, revner eller hård-hudsdannelser søg da hurtigst muligt professionel hjælp.

VARME, LUGTENDE FØDDER

Har du ofte varme svedende fødder, hvor fødderne direkte lugter, kan det være et tegn på forkert hygiejne.

  • Vask altid strømper ved 60 grader så svampesporerne slås ihjel
  • Brug svampehæmmende rengøringsmiddel såsom Rodalon til indersåler samt aftørring inde i skoen og til iblødsætning, hvis strømperne ikke tåler 60 grader.
  • Søg hjælp hurtigst muligt så eventuelle svampebakterier på huden ikke får alt for gode vækstbetingelser.
BAKTERIEINFEKTIONER

Fødder har altid større risiko for at modtage bakterier/infektioner end f.eks. hænderne, fordi de er lukket inde i varmt fodtøj i lange perioder. Den mindste blist eller vabel, sår eller revne skal behandles.

Rens med rent vand og brug evt. forbindingsmateriale .Skift forbinding dagligt samt hvis den bliver våd. Har du et sår, der ikke vil hele eller er tilbagevendende, så søg altid læge.