MANGE AF MINE KUNDER SPØRGER MIG SPECIELT OM KØB AF BØRNESKO, OG JEG HAR DERFOR SKREVET NEDENSTÅENDE GUIDE, HVOR DU KAN FINDE SVAR PÅ DE FLESTE SPØRGSMÅL OM EMNET.
VÆLG SKO DER SIDDER GODT FAST PÅ FODEN

Snørebånd, velcrobånd eller sandalremme skal fungere som sikkerhedsselen i en bil, og samtidigt holde skoen fast på foden. Moden skifter hele tiden indenfor sko, så vær opmærksom på, at ikke alle sko er lige velegnede, fx er ballerina-, kinasko og andre lignende modeller ikke så gode til at bruge mange timer om dagen, da de hverken har støtte til svangen eller har en stødabsorberende sål

SPØRG ALTID EFTER KVALIFICERET HJÆLP

Du kan få masser af hjælp i skoforretningerne. Få altid begge fødder målt op i længde og bredde. Det er meget vigtigt altid at købe sko til den største fod, og det kan godt være nødvendigt at lægge en sål i den ene sko, hvis der er stor forskel på føddernes størrelse. Sko med den forkerte størrelse og/eller pasform kan meget hurtigt ødelægge en fod i vækst.

EN NY SKO SKAL HAVE BÅDE GÅ OG VOKSETILLÆG

Den indvendige længde i skoen skal være ca. 1- 1,5 cm længere end den længste tå på den største fod. Det giver plads til at tæerne kan strækkes ud, når barnet går, og til at barnets fødder kan vokse.
Sports-/fritidssko er fodvenlige, men kun så længe pasformen passer lige præcist dit barn. De fleste sportssko er dog designet til specifikke sportsgrene, og er derfor ikke egnede til hverdagsbrug. Undgå brug af ”gummisko” og lignende hele dagen og hver dag.

FÅ ALTID DIT BARNS FØDDER MÅLT I LÆNGDEN OG BREDDEN

Mål fødderne i alle butikker, hvis du fx besøger flere skobutikker samme dag. Ikke alle skomærker bruger samme størrelsesanvisninger. Husk også at en barnefod godt kan vokse i spring dvs. 1 til 3 størrelser på bare en sommer.
Hvis dit barn vil have sko med hæl, er det vigtigt hælhøjden er max. 4 cm. Til små børn skal de være lavere. Faconen på hælen skal være bred og lavet af et stødabsorberende materiale.

SKO I NATURLIGE MATERIALER ER BEDST

Især er det vigtigt at indersålen er fremstillet i naturlige åndbare materialer, da det giver foden mulighed for at komme af med kondens. Check altid skoen indvendigt for generende syninger, fejl i opbygning, folder i indersål og lignende.

TJEK RUMINDHOLDET I FRONTEN AF SKOEN

Der skal være plads nok både i højde og bredde, til at tæerne kan bevæge sig op og ned. Hvis der er for lidt plads i bredden, vil det give fejlstilling i forfoden, og der vil ikke være nok plads til storetåen i højden, hvilket kan give nedgroede negle. Dog må dog heller ikke være for meget plads, da det vil give stød på tåspidserne, når foden rutcher frem og derved igen en risiko for fejlstillinger senere hen.

SKO SKAL ALTID PASSE PERFEKT OMKRING HÆLEN

Skoen må hverken være for løs eller for stram. Det er godt med en fast bagkappe/hæl, da den styrer foden, når barnet går. Har man et barn, der går skævt på hælene, skal der altid bruges fast bagkappe.

INDERSÅLEN SKAL GIVE STØTTE

Svangen skal have støtte, og sålen skal have en stødabsorberende og støttende effekt på hele foden.

HAR DIT BARN ET PAR YNDLINGSSKO

Du kan næsten altid regne med, at barnets tæer kan bøjes sammen, og derved passe et par sko lidt længere end godt er. Er du i tvivl, så tag evt. de løse såler ud af skoene, og få dit barn til at stille sig på dem – vær opmærksom på, at man ikke kan bruge de første 2-3 mm ved hælen, da en bagkappe som oftes er lidt skråt skåret. Hvis der ikke er en indersål, så tegn omridset af foden på et stykke papir og prøv den i skoene. Der hvor sålen krøller, er dér, hvor foden får tryk.

SKAL DER ABSOLUT KØBES DYRE SKO?

Dyre sko er ikke altid ensbetydende med, at det er de bedste sko. Det vigtigste er, at skoen passer hele sæsonen. Det kan ikke nytte noget at købe dyre sko lidt for store, fordi de så vil give friktionsskader først på sæsonen, passe midt i sæsonen og måske være for små sidst på sæsonen.
Så er det bedre at købe lidt billigere sko, der skiftes efter barnets grohastighed, som jo kan variere meget. Ved at skifte sko ofte, får man også flyttet uhensigtsmæssige tryk rundt på foden, så der ikke udvikler sig varige skader. Det kan faktisk godt ske for børn, der får 1 par gode sandaler/vinterstøvler pr. sæson.

LYT ALTID TIL DIT BARN

Hvis dit barn beklager sig over skoen, så er der måske noget om snakken.